De accu van je robotmaaier

De accu is een essentieel onderdeel van een robotmaaier. Zonder accu kan immers een robotmaaier niet werken.

Het vervangen van een accu is vaak de eerste (grote) vervanging die een roboteigenaar moet doen. Uiteraard is het reguliere onderhoud en de grote winterbeurt een jaarlijks terugkerende activiteit.

Als je onvoorbereid even een accu wilt gaan vervangen is het soms schrikken van de prijs voor een nieuwe accu.

Waar een nieuwe accu voor uw auto vaak een paar tientjes kost zijn de nieuwere li-ion of LifoP04 accu een stuk prijziger.

Hoe lang gaat een accu doorgaans mee?
De robot-fabrikanten geven vaak een optimale weergave van de werktijden maar ook van de levensduur van zo'n accu. (vergelijk het maar met autofabrikanten).

Werktijd op een volle acculading.
De werktijden die uw robot op een volle acculading behaald zouden worden zijn gemeten met een nieuwe accu onder ideale omstandigheden. Deze (laboratorium omstandigheden) worden in de praktijk zelden behaald.

Zo zal een niet superscherp maaimes meer energie vragen, hoger gras of een drassige bodem evenzo. Maar ook externe omstandigheden hebben invloed. Een lage of juist hoge buitentemperatuur maakt veel verschil in de stroomafgifte van een accu.

Bij enkele robots is er keuze uit 1,2 of 3 verschillende accu's welke is dan de juiste?
Een moderne accu heeft de beste prestatie bij een lading tussen 25 en 90%. Het is zeer belangrijk dat de robotmaaier na maaien haar station met grote zekerheid kan bereiken.  Daarom wordt de laatste xx % nooit voor het maaien gebruikt. Bij een complex gazon kan dit een flinke 'hap' uit de effectieve maaitijd nemen.
Een robot verbruikt ca 80W per uur onder normale omstandigheden.
20% van de accu wordt niet gebruikt
terugrijden kost ca 30 watt

zie hieronder de effectieve maaitijd die resteert bij de verschillende accu's

Li-ion accu 30V

15Ah

7,5Ah

5Ah

2,5Ah

max capaciteit (Watt)

450

225

150

75

bruikbaar (-25%)

338

169

113

56

terugrijden (Watt)

30

30

30

30

effectief maaien

4 uur

1h 45 min

1h

30 min

Levensduur van een accu:

Hoelang kan een accu mee?  Het antwoord is, en dat zal niet verrassen, erg verschillend. Onder ideale omstandigheden zien wij wel eens een accu 5 jaar of meer dienst blijven doen.
Wordt een accu echter zwaar belast dan zou deze reeds binnen 2 jaar aan vervanging toe. kunnen zijn.
Nieuwe accu-types zijn zeer gevoelig voor totaal (diep) ontladen. Dit kan de levensduur flink beperken. Zorg daarom voor de juiste combinatie accu-grootte en werkomstandigheden. Ook is het (te)snel opladen met te hoge laadspanning zeer schadelijk voor deze accu's. Gebruik daarom nooit een andere lader dan de originele  Het opladen onder lage temperaturen wordt sterk afgeraden.

Het aantal laad-cycli kan ook een factor spelen bij bepaalde accusoorten. De Li-ion accu's kunnen gemiddeld tot 1000 keer worden opgeladen. Wij zien meestal een beperkte laadcapaciteit tussen 600-800 ladingen. De accu zal daarna minder stroom kunnen opnemen waardoor de werktijd/maaitijd wordt verkort. Zodra de robot langer bezig is met heen- en terugrijden dan met maaien is de accu aan vervanging toe.

Een accu is niet goedkoop maar zou kunnen worden gezien als een volle tank benzine, het is een flink bedrag ineens en daarna kun je weer een flink stuk rijden zonder brandstofkosten.
In professionele werkomgevingen (parken en sprotvelden) worden alle kosten nauwkeurig berekend. Vrijwel zonder uitzondering is robotmaaien dan de voordeligste oplossing.