We hebben een robotmaaier....
en nu?

Een robotmaaier is een bijzonder apparaat. 
Eigenlijk een wonderlijke samenkomst van techniek en elektronica.
Zelf vind ik het nog steeds bijzonder dat een robotmaaier, eigenlijk een computer op wielen en een maaimes, zonder tussenkomst haar werk doet. 

En dat onder omstandigheden die beslist niet optimaal te noemen zijn.

- grote temperatuurschommelingen van -10 C  tot +35 C zijn geen uitzondering (juni 2019)
  dat is de luchttemperatuur, in de volle zon is de binnenzijde van een robot veel hoger!
- gehobbel vanwege een niet vlakke ondergrond
- stoten en botsen bij randjes, palen en bomen
- vochtige omgeving zoor modder en gemaaid gras
- agressieve grasresten die overal aankleven

Als u het net als ik ook op deze wijze bekijkt dan bent u het vast met mij eens dat het een wondertje is dat zoveel robots zonder tussenkomst weken of soms maanden achtereen hun werk blijven doen. 

Een voorwaarde voor jarenlang plezier is regelmatige controle en periodiek onderhoud. Onder zware omstandigheden graag eens per 2-3 weken een inspectie van uw robot kan de levensduur verlengen en de betrouwbaarheid vergroten. 

Stroomuitval, blikseminslag (inductie), andere elektronica, zware regen, takken, obstakels en bijvoorbeeld lang gras direct langs de  grasranden zijn zomaar een aantal zaken die de werking van uw robot kunnen verstoren.
Af en toe zien wij vraatschade (muizen/konijnen/hazen/etc) aan de perimeterkabels of voedingskabels) in dit soort situaties, zijn extreme perimeterkabels met een extra stalen mantel.

Een tijdelijke stroomuitval, of u gebruikt het stopcontact van uw robotmaaier even voor bijvoorbeeld uw elektrische heggenschaar kan uw robot ongemerkt in 'storing' zetten.

Handig om dan op een ervaren monteur te kunnen bouwen.